След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави

...
 След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави
Коментари Харесай

Парламентът реши България да изпрати военна помощ на Украйна, против гласуваха БСП и "Възраждане"

 След 4 часа диспути Народното събрание реши България да даде военна помощ на Украйна. Служебното държавно управление би трябвало да внесе решение за това до 30 дни, както и да влезе в договаряния със страните по НАТО за придобиване, приемане или разполагане на усилващ отбранителните ни качества потенциал на наша територия.
 
Очаквано текстът беше подсилен от ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи и " Демократична България ". Към тях обаче се причислиха и " Български напредък ", които в началото не бяха съгласни, само че през днешния ден трансформираха мнението си и предложиха промяна в текста. Против проекторешението гласоподаваха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".
 
Вчера на взаимно съвещание комисиите по външна политика и защита в Народното събрание утвърдиха проекторешение, което предвиждаше в период до 30 дни служебният кабинет да внесе решение за оказването и изпращането на военно съоръжение и аварийни елементи от България за Украйна.
 
Изненадващо от " Български напредък ", които нощес се оповестиха срещу изпращането на оръжие, през днешния ден обявиха, че ще го поддържат, само че единствено при изискване, че България получи заместващ потенциал и предложиха промени в текста на проекторешението.
 
Лидерът на партията Стефан Янев предложи корекция на текста, съгласно която България " да даде въоръжение съгласно българските благоприятни условия и периодите и опциите на съдружниците от НАТО и Европейски Съюз ", т.е. да изпратим оръжие, единствено в случай че преди този момент получим заместващо натовско.
 
Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева предложи компромисен текст - срокът за договаряния с НАТО за приемане на заместващ потенциал да е 30 дни, какъвто е и срокът за внасяне на решението от кабинета. Янев одобри предлагането ѝ и отдръпна своето. Депутатите одобриха точно тази публицистична смяна, след която се стигна и до окончателното решение.
 
Иначе към концепцията за изпращането на оръжие към този момент имаше ясно образувано болшинство - ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи и " Демократична България ". Според тях страната ни е трябвало да прати поддръжка месеци по-рано, още по време на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в българския парламент.
 
Според Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които са срещу, това решение индиректно ще въвлече България в спора сред Украйна и Русия. Тази заран от " Възраждане " даже проведоха митинг на пл. " Народно заседание ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР